Μέθοδος RDN (renal denervation) – Συχνές ερωτήσεις

 
 1. Η μέθοδος RDN ή η συμπαθητική απονεύρωση των νεφρικών αρτηριών είναι επικίνδυνη
 2. Πόσο διαρκεί η επέμβαση RDN;
 3. Πονάει η επέμβαση RDN;
 4. Μπορεί να έχω πρόβλημα με την λειτουργία των νεφρών μου μετά την επέμβαση;
 5. Θα παίρνω φάρμακα μετά την επέμβαση;
 6. Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι μόνιμα;
 7. Γιατί να κάνω την επέμβαση και να μην συνεχίσω να παίρνω τα φάρμακά μου;
 8. Πόσο θα μείνω στην Κλινική και πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου μετά την επέμβαση;

 1. Η μέθοδος RDN ή η συμπαθητική απονεύρωση των νεφρικών αρτηριών είναι επικίνδυνη;
 2. H μέθοδος με το σύστημα ARDIAN (link) έχει εφαρμοστεί σε όλο τον κόσμο σε πάνω από 5.000 ασθενείς χωρίς να έχει αναφερθεί κάποια σοβαρή επιπλοκή.

 3. Πόσο διαρκεί η επέμβαση RDN;
 4. Συνήθως διαρκεί γύρω στην μία ώρα και ο ασθενής βρίσκεται σε κατάσταση ελαφράς μέθης σε όλη την διάρκεια της επέμβασης.

 5. Πονάει η επέμβαση RDN;
 6. Κατά την διάρκεια της επέμβασης μπορεί να προκληθεί πόνος και γι αυτό τον λόγο χρησιμοποιούμε προληπτικά ελαφρά μέθη και παυσίπονα. Γενικώς η επέμβαση είναι ανώδυνη και οι ασθενείς δεν παραπονούνται για πόνο μετά το τέλος της.

 7. Μπορεί να έχω πρόβλημα με την λειτουργία των νεφρών μου μετά την επέμβαση;
 8. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν παρατηρήθηκε ποτέ κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στη λειτουργία των νεφρών μετά την επέμβαση RDN, καθώς στην συγκεκριμένη επέμβαση καταστρέφουμε τμήμα μόνο ενός ειδικού Νευρικού συστήματος (Συμπαθητικό), το οποίο διατρέχει τα τοιχώματα των νεφρικών αρτηριών.

 9. Θα παίρνω φάρμακα μετά την επέμβαση;
 10. Συνήθως δεν διακόπτουμε αμέσως κανένα από τα φάρμακα για την υπέρταση που έπαιρνε ο ασθενής πριν την επέμβαση και αυτό γιατί τα αποτελέσματα της επέμβασης γίνονται ορατά μετά από εβδομάδες. Τότε μόνο αρχίζουμε προοδευτικά να μειώνουμε δόσεις ή και φάρμακα. Επίσης για τον πρώτο μήνα ο ασθενής θα πρέπει να παίρνει καθημερινά μια μικρή δόση ασπιρίνης.

 11. Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι μόνιμα;
 12. Μέχρι σήμερα έχουμε στοιχεία για διατήρηση του αποτελέσματος της επέμβασης έως και τρία (3) χρόνια μετά. Πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά τα αμέσως επόμενα χρόνια.

 13. Γιατί να κάνω την επέμβαση και να μην συνεχίσω να παίρνω τα φάρμακά μου;
 14. Πρώτον για να μειώσετε τα φάρμακα που παίρνετε τα οποία πάντα έχουν και κάποια μικρή ή μεγάλη παρενέργεια. Δεύτερον ελαττώνεται σε βάθος χρόνου το οικονομικό κόστος της θεραπείας καθώς απαιτούνται λιγότερα ή και καθόλου φάρμακα και τρίτο η ίδια η επέμβαση είναι σχετικά χαμηλού κόστους και με ασήμαντους κινδύνους.

 15. Πόσο θα μείνω στην Κλινική και πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου μετά την επέμβαση;
 16. Συνήθως απαιτείται νοσηλεία μιας ημέρας στην Κλινική ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του εντός 2-3 ημερών.